Koken met zorg voor de natuur (en je lichaam)

Op deze pagina's vind je een stukje van mezelf terug... Mijn liefde voor koken gecombineerd met zorg voor je lichaam en de natuur.

Koken begint met kopen en daar tracht ik zo weinig mogelijk verpakking mee te kopen. Ik laat mijn doosjes vullen bij menig kleinhandelaars.

Soms vind ik de verpakking wel interessant, omdat ik ze wil hergebruiken... Bv. een mooi blik waar ik een kaars in wil gieten.

Maar ook dan moet het met mate... Afval blijft afval...

In mijn keuken staan groenten centraal en ik probeer seizoensgebonden te eten wat met het aanbod in de winkels geen makkelijke opgave is.

Verder eten wij met mate vlees en vis en gaan we regelmatig voor vegetarisch.

Gezond eten is vandaag net zo gemakkelijk als moeilijk. We worden overdonderd door een overaanbod verslavende ongezonde voeding met daar tegenoverstaand, evenveel advies en hypes over wat gezond is... Daar dit alles geleid wordt vanuit economische belangen van de voedingsindustrie, zijn we als consument op onszelf aangewezen en moeten we kritisch in de winkel staan...

Ikzelf ben ook zoekend ... Volharden om dat wat je weet in de praktijk om te zetten is niet gemakkelijk... Het leven is complex, we moeten voortdurend flexibel zijn om de combinatie: gezin, werk, huishouden, opvoeding en allerlei zorgen en gelukkige momenten... waar te maken.

Wees dus niet te streng voor jezelf als je iets wil bereiken maar hou er rekening mee dat dit met vallen en opstaan gebeurt.

Onderstaande boeken inspireren mij om te eten met zorg voor je lichaam en de natuur...

Wie ze goed en dus kritisch leest, zal er in ontdekken dat arts Kris Verburgh aantoont dat brood, aardappelen, rijst en pasta niet ok zijn.

Echter, daarom wil deze arts niet zeggen dat we koolhydraten moeten schrappen. Hij stimuleert ons deze te vervangen door gezonde koolhydraten uit peulvruchten, havermoutpap, paddenstoelen, fruit en groenten!

De Voedselzandloper, over afvallen en langer jong blijven. Kris Verburgh uitgeverij Bert Bakker

Veroudering vertragen, het langer jong-plan. Kris Verburgh uitgeverij Prometheus

www.voedselzandloper.com