Rode biet

Rode biet is heel gemakkelijk om zelf te kweken. En ook om te verwerken voor lange tijd...

Inleggen van rode bieten

Neem 4 grote of 6 kleine rode bieten. Was met de schil. Kook 45 minuten in zout water en laat 1 nacht staan. Pel de bieten en snij ze in schijven of in stukjes. Stoof 2 uitjes in wat olie; doe daarbij de bietjes en laat nog even meestoven. Kook ¼ liter water + ¼ liter azijn + 150 gram suiker + 1 takje tijm + 2 laurierblaadjes + 5 peperbollen gedurende 10 minuten. Doe de bieten erbij en laat nog 10 minuten koken. Doe in glazen potjes en sluit goed af.

Je kan dit tot een jaar bewaren in de kelder.

Haring met rode biet en appel (1 persoon)

1 haring of 2 haringfilets in stukken gesneden1 potje opgelegde rode biet (uitgelekt zo'n 150g)

1 appel gewassen en ontdaan van klokhuis, in stukken gesneden

2 eetlepels magere dressing

Meng alles en dien op.

Rode bietmoes

Neem 2/3 bieten en 1/3 appelmoes.

Was de bieten met de schil en kook ze 45 minuten in water.

Bereid de appelmoes. Pel de rode bieten en snij ze in stukken bij de appelmoes. Mix het geheel fijn en breng op smaak met suiker en een snuifje kaneel. Lekker bij een stukje varkensvlees of konijn.